fbpx
ČortanovciFruška GoraOkolinaVikendice Fruška Gora

Orlovi belorepani gospodari neba nad Laguna Platz-om

By August 6, 2019 No Comments

Orao belorepan je poznat i kao belorepan ili štekavac zbog zvuka koji proizvodi. Latinski naziv za ovu moćnu pticu je Haliaeetus albicilla. Perje kod orla belorepana je braon boje sa svetlijim delovima unutar i prema repu. Kako ptica postaje zrelija tako i perje postaje više svetlije. Potpuno beo rep je znak zrelosti jedinke.

Dužina orla belorepana se kreće od 70 do 90 cm od glave do repa, a raspon krila se kreće od 2 m do 2,4 m. U vazduhu kada se vide deluju veoma impozantno.

 

Orao belorepan nebo iznad Laguna Platza mu je prirodno stanište

Rasprostranjen je širom Evrope ali i u Kamčatki i Japanu. Jedno vreme je bio na ivici istrebljenja ali preduzimale su se veoma intezivne mere da se ova vrsta sačuva i danas je stabilan broj jedinki.

Belorepan se nastanjuje u blizini velikih vodenih površina, reka, jezera i hrani se uglavnom močvarnim pticama. Neretko se hrani i većim životinjama poput zečeva, lisica, zmijama i ribama.

 

Gospodari šume i Dunava

Interesantno kod orlova belorepana kao i kod drugih grabljivica je da je ženka veća od mužjaka.

Svoje gnezdo pravi visoko u krošnjama starih šuma i vrlo se kod nas često može videti u šumi. Svoje prirodno stanište mu je oko i iznad našeg Laguna Platz-a.

Ove moćne ptice se mogu videti svakodnevno, što u šumi ali i kako krstare nebom.

 

Gospodari neba nad Laguna Platzem

Orao belorepan je vrlo često na nacionalnim simbolima

 

Orao belorepan se nalazi na raznim grbovima pa čak i na nacionalnom grbu Srbije. Ova moćna ptica je tu sa razlogom i nadamo se da će još dugo krstariti nebom iznad Fruške Gore.

Pored orlova na Laguna Platz imanju možete videti i čuti razne vrste šumskih ptica poput čaplji, detlića, senica, divljeg goluba.

A vrlo često možete čuti i videti veverice.

Leave a Reply